Veel gestelde vragen
Wat is het voordeel van stadsverwarming?
Westpoort Warmte gebruikt restwarmte van afval- verbrander AEB in Amsterdam. Door dit restproduct te gebruiken, hoeven gebouwen verbonden aan het netwerk niet verwarmd te worden met gas. Dit bespaart CO2. Andere voordelen zijn:
1) de besparing van ruimte doordat de warmte centraal wordt opgewekt en niet ieder gebouw een individuele Cv-ketel nodig heeft,
2) de verkleining van het risico op brand doordat er geen vuur meer in het gebouw is, en
3) er wordt geen extra druk op het elektriciteitsnet veroorzaakt zoals bij het gebruik van individuele warmtepompen. De netcongestie vormt nu al een grote uitdaging voor netbeheerders.
Wat wordt bedoeld met een woningequivalent?
Warmtebedrijven drukken het aantal aangesloten objecten uit in woningequivalenten (WE). Westpoort Warmte levert warmte aan drie soorten objecten. Ten eerste woningen met een individuele aansluiting, die tellen we als 1 WE. Ten tweede hoogbouw met een collectieve aansluiting in het gebouw. Hiervoor maken wij een inschatting van hoeveel woningen hier achter zitten (dit kunnen een paar woningen zijn of wel 80). Tot slot bedrijfsaansluitingen. Het vermogen van die aansluitingen delen we door 10 kW. Een bedrijf met een aansluiting van 300 kW tellen we mee als 30 WE.
Wat merk ik in mijn woning van de overstap naar stadsverwarming?
Om over te stappen naar stadsverwarming is een aantal aanpassingen nodig. De cv-ketel wordt verwijderd en in de meterkast een afleverset geplaatst. Daarnaast moet het gasfornuis worden vervangen door een elektrische inductiekookplaat omdat je niet meer op gas kunt koken. Om optimaal gebruik te maken van de warmte, kan de ruimte ook verder worden geïsoleerd, maar dit is niet noodzakelijk om over te stappen op stadswarmte. Om de warmte naar je woning of bedrijf te brengen, moet het netwerk soms eerst worden uitgebreid in je wijk of straat. Hiervoor wordt de straat één keer opengehaald om de buizen te installeren. Om de overlast hiervan te beperken, proberen we dit te combineren met andere geplande werkzaamheden aan bijvoorbeeld het riool of het aanleggen van glasvezel. In het gebruik verandert er niet veel. Met een thermostaat geef je de gewenste temperatuur aan, er komt warm water uit je kraan en douche, en door zuinig te zijn met warm water heb je veel invloed op je maandelijkse rekening. Het koken op inductie is voor veel mensen even wennen, maar is gelukkig ook veel veiliger dan een gasfornuis. Er is geen open vuur meer in je woning of bedrijfspand en geen risico op gaslekken of koolmonoxidevergiftiging.
Komt mijn woning of bedrijf in aanmerking voor stadsverwarming?
Dit kun je terugvinden in de Transitievisie Warmte van de gemeente Amsterdam. In deze visie staat per wijk beschreven wat de duurzame optie voor de laagste kosten is.